آخر هفته کجا بریم؟ از روستای آهار و آبشار شکر آب تا دریاچه نئور و جنگل فندقلو
به گزارش کالارنا، تعطیلات آخر هفته فرصت مناسبی است تا دست از زندگی پر استرس و رنگ پریده شهری بشویم و به دامان طبیعت بی نظیر و رنگارنگ کشورمان رهسپار شویم. در این مقاله با روستای آهار و آبشار شکرآب و نیز دره پیازچال برای سفرهای یک روزه و دریاچه نئور و جنگل فندقلو برای سفری دو روزه و دل سپردن به آب و هوای متبوع تابستانی استان اردبیل آشنا می شویم.
مقالات مرتبط:
سفرهای یک روزه
اگر ساکن مرکز هستید و با آن که از فضای دود و دم و قیل و قال شهر خسته شده اید، فکر می کنید فرصتی برای سفر در اختیار ندارید، چند مقصد نزدیک و تماشای را به شما پیشنهاد می کنیم، تا در فرصتی محدود نفسی تازه کنید و با سپری کردن روزی مملو از آرامش، خاطری آسوده کنید.
روستای آهار و آبشار شکرآب
روستای آهار از روستاهای خوش آب وهوا و تماشای دهستان رودبار قصران، شهرستان شمیران استان تهران است. این روستا در محل تلاقی دو تنگه ای قرار گرفته است که یکی به سمت شمال غرب به ده تنگه و گردنه زرگاه و دیگری به سمت جنوب غرب (که به منطقه و مزارع و آبشار شکرآب و قله توچال و مرز شهرستانک) منتهی می شود. روستای آهار از روستاهای آباد و پررونق منطقه بوده و به علت داشتن مزارع و باغات وسیع، بیشتر ساکنان این روستا به کار باغداری مشغول هستند. پیاده روی در مسیر کوچه باغ ها و در میان دشت ها با شنیدن صدای شرشر آب بسیار لذت بخش است. آهار همواره زیبا است، ولی در دو وقت اواسط بهار به علت وجود شکوفه های گیلاس روی درختان و اواسط پاییز به علت وجود رنگارنگ برگ های پاییزی با رنگ های زرد و نارنجی بسیار دل انگیزتر است. برای رفتن به آهار و تماشا شکرآب و ده تنگه بهتر است کفش مناسب پیاده روی، کوله پشتی و یک وعده غذایی همراه داشته باشید.
نام اصلی و باستانی روستا اوهار بوده است که این نام هنوز نیز با ترکیب گل اوهر به محلی اطلاق می شود که مدخل روستا و در پایانی جاده فشم و ایگل است. او به معنای آب و هر به معنای آسیاب است. اوهر به معنای آبادی است که دارای آب فراوان برای احداث آسیاب است.
آبشار شکرآب در نزدیکی روستای آهار در میان دره ای سرسبز و تماشای واقع شده است. شکرآب باغستانی است ییلاقی و باصفا در غرب دره آهار که چند قنات و چشمه آب از جمله چشمه برفی شکرآب بر زیبایی های آن افزوده است. روستای شکرآب و مسیرهای غربی آن که منتهی به شهرستانک است، محلی برای سیاحت و شکار شاهان قاجار نیز بوده است. برای حرکت به سمت آهار از تهران، باید راهی جاده لشگرک شوید و مسیر این جاده به سمت فشم را در پیش بگیرید. بعد از گذر از حاجی آباد و اوشان به روستای آهار می رسید. البته راه سخت تری نیز برای رفتن به آهار هست و علاقه مندان به کوهنوردی می توانند آن را انتخاب نمایند و آن نیز رفتن به قله توچال از طریق تله کابین یا پای پیاده و سپس در کردن مسیر دامنه شمالی توچال و رسیدن به آهار است. البته این راه دوم کمی طولانی است و از قله توچال تا روستای آهار حدود هفت ساعت پیاده روی احتیاج دارد. در این منطقه می توانید جاذبه هایی مثل آبشار شکرآب، امامزاده طاهر شکرآب، آبشار ده تنگه، قلعه تاریخی دختر و قلل مرتفع مثل قله قلعه دختر، سی چال، توچال و قزقونچال را ببینید.
روستای آهار و آبشار شکرآب؛ آشنایی با مقاصد تورهای طبیعت گردی ایران
دره پیازچال
دره پیازچال نام دره ای مرتفع در ارتفاعات البرز جنوبی مشرف به شهر تهران است که از یال پایانیی مسیر کوهنوردی کلکچال تا قله های دوقلوی آن و تا پایانی دره دارآباد و دو چشمه جاری کشیده شده است. این دره تقریبا در تمام سال سرسبز است. جهت دره، شرقی -غربی، طول دره در حدود 3 کیلومتر و ارتفاع آن از سطح دریا در ابتدای دره 2700 متر و در پایان 3200 متر است. از پارکینگ دارآباد به سمت قله دارآباد حرکت کنید. از پارکینگ تا تنها کافه این مسیر حدود 15 دقیقه فاصله است که از پاکوپ سمت راست رودخانه با شیبی تقریبا میانه آغاز و تا کافه سربند غلاک ادامه پیدا می نماید و از آنجا به بعد مسیر برای مدتی تقریبا صاف و هموار می شود. حدود 300 متر جلوتر از کافه، وارد پاکوبی خواهید شد که از اولین دره سمت راست آغاز شده و به یال شن سیاه و نهایتا قله ختم می شود، در این محل اولین تابلوی راهنما دیده می شود.در مسیر یال که نهایتا به خط الراس قله ختم می شود سه پاکوب از پاکوب اصلی یال جدا می شود که شما را به سمت چپ دره و چشمه درازلش راهنمایی خواهد نمود.
در تقاطع پاکوب دوم لوله آب بزرگی وجود دارد که می توانید آب مورداحتیاج خود را بردارید، چراکه تا قله چشمه و آب آشامیدنی دیگری وجود ندارد . در ادامه مسیر با گذر از قله های چپ دره با ارتفاع 3180 متر، چمبره بند با ارتفاع 3160 متر، شهربانو کُشَک با ارتفاع 3300 متر به قله سیاه بند به ارتفاع 3320 متر میرسید. پس از قله سیاه بند با عبور از چند تکه مسیر ریزشی سنگلاخی میان بر، از میان سنگ های موازی به سوی گردنه لو پهنه در ارتفاع 3180 متری سرازیر خواهید شد. سپس به سوی غرب ارتفاع گرفته و از یک مسیر سنگلاخی بالا رفته تا به بند لارکرور در ارتفاع 3380 متری برسید. در اینجا دو راه وجود دارد، اول صعود سوزنی لارکرور و دیگری عبور از مسیر پایین تر از خط الراس که این مسیر کم خطرتر است. پس از عبور به دامنه قله اول لزون به ارتفاع 3540 متر می رسید . در این نقطه روستای ایگل در سمت راست شما قرار گرفته است. بعد از صعود به قله پیازچال به سمت دشت پیازچال و چشمه حرکت کنید. پس از رسیدن به گردنه پیازچال در ارتفاع 3260 متر به چشمه پیازچال می رسید. قله دارآباد از شرق به گردنه تخت تلهرز و قوچک و از غرب به صورت خط الراس به قلل چمبره بند، سیاه بند، بندلارکرور، لزون شرقی، لزون غربی، چهارپالون و توچال متصل است .
دره پیازچال؛ آشنایی با مقاصد تورهای طبیعت گردی ایران
سفرهای دو روزه
دو روز فرصت کمی برای تازه شدن نیست، اگر مقصد سفرتان را به خوبی بشناسید و بدون تعلل دل به سفر بسپارید و پای به طبیعت، طبیعتی که شگفتی های آن شما را از فشار زندگی شهری رهایی می بخشد و جان تازه ای در روانتان می دمد.
جنگل فندقلو
اگر دلتان هوای یک دشت پر از گل هایی نظیر بابونه و جنگلی بکر و دست نخورده را نموده تا فارغ از هر فکر و اندیشه ای این همه زیبایی را با چاشنی تازگی و طراوت هوایی پاک ببلعید و جسم و روح خسته تان را جانی دوباره ببخشید، کافی است دل به جاده زده و روی نقشه جغرافیا اردبیل را نشانه بگیرید؛ این طبیعت بکر و رویایی در جایی به نام جنگل فندقلو استان واقع شده است. جنگل فندقلو در استان اردبیل و جنوب شهر نمین واقع شده است. محدوده جنگل فندقلو از شرق خانقاه علیا واقع در مسیر جاده بین شهری نمین - آستارا آغاز شده با جهت شمال غربی - جنوب شرقی در شرق روستای حور سرانجام پیدا می نماید. این منطقه به علت قرار گرفتن در ارتفاعات، دارای آب و هوایی متبوع و خنک است. درمجموع 19 گونه جنگلی در این منطقه شناسایی شده اند که در این میان، گونه های نادری نظیر فندق، ممرز، راش، بلوط، بلند مازو و بیدمشک وجود دارند، که به ارزش منطقه می افزایند. اما نام فندقلو از این جهت بر این جنگل نهاده شده که در آن درخت فندق بیش از سایر گونه ها روییده است. در منطقه فندقلو حیواناتی نظیر روباه، گرگ، خرس قهوه ای، سمور و پرندگانی چون قرقاول، کبک، عقاب طلایی، چکاوک و کلاغ ابلق یافت می شوند.
در دشت های جنگل فندقلو یکی از زیباترین و نادرترین گل های جهان به نام سوسن چلچراغ می روید و قابلیتی بسیار ممتاز برای توسعه صنعت گردشگری دارد. در میانه جنگل یک استخر آب گرم به نام میشه سویی وجود دارد که به علت خاصیت درمانی این آب، افراد بسیاری به این مکان مراجعه نموده و چند روزی را داخل جنگل و در کنار استخر آب گرم و آبشار موجود در منطقه، اقامت می نمایند.
بعلاوه در این جنگل امکانات اقامتی و رفاهی برای گردشگران تدارک دیده شده است که امکان اقامت شبانه روزی نیز در آن مهیاست. از جمله امکانات دیگر در این منطقه وجود پیست اسکی مناسب برای فصل سرد سال است. پیست روی چمن و تله کابین با چشم انداز طبیعی و جنگل نیز دایر شده است . مسیرهای گوناگونی برای رفتن و لذت بردن از طبیعت این جنگل وجود دارد اما برترین آن که آسفالت نیز شده است، سه راهی جاده اردبیل به شهر آستارا در نزدیکی شهر نمین است. در مسیر راه اردبیل به شهر آستارا و قبل از رسیدن به شهر نمین، تابلوی جنگل فندقلو دیده می شود. بعلاوه راه دیگری نیز برای رسیدن به این جنگل از جاده اردبیل به تهران در گردنه حیران وجود دارد، که از داخل روستای گیلده می گذرد. جنگل فندقلو به علت قرار گرفتن در ارتفاعات، دارای تابستانی بسیار خنک و مطبوع و زمستانی سرد و مرطوب است. این جنگل جزو منطقه ها سردسیر استان اردبیل محسوب می شود. بنابراین اگر از گرمای هوای تابستانی به تنگ آمده اید، بار سفر را به سوی این جنگل زیبا ببندید .
جنگل فندقلو؛ آشنایی با مقاصد تورهای طبیعت گردی ایران
دریاچه نئور
دریاچه نِئور دریاچه ای ما بین شهر اردبیل و شهر خلخال در مرز بین استان گیلان و استان اردبیل قرار گرفته است. این دریاچه در 48 کیلومتری جنوب شرقی اردبیل به طرف خلخال در یکی از دره های کوهستان باغرو و در ارتفاع 2500 متری از سطح دریا با مساحتی بالغ بر 210 هکتار و عمق میانه 5 متر است. این دریاچه دارای نوعی ماهی به نام قزل آلای رنگین کمان است. جاده کوهستانی برای رسیدن به این دریاچه آسفالت بوده، ولی جاده دور دریاچه خاکی است. ماهی های دریاچه نئور هر سال پیش از زمستان صید و جمع آوری می شوند، زیرا در اثر یخ زدن دریاچه این ماهی ها نمی توانند در زمستان زنده بمانند و پس از زمستان دوباره ماهی های کوچک پرورشی در نئور رها می شوند.
این منطقه دارای پوشش گیاهی متنوعی از گیاهان خشکی زی و آبزی از جمله شبدر، بابونه، بومادران، آلاله، نعنا و... است که از گیاهان دارویی نیز هستند. دریاچه نئور زیستگاه بعضی از گونه های پرندگان مهاجر عبوری نیز هست. این دریاچه در حداکثری عمق در حد کمینه 5/5 متر و در حد بیشینه 13 متر است. آب این دریاچه برای استفاده آبیاری زمین های کشاورزی مورد بهره برداری قرار می گیرد و هر ساله به اندازه اندک بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان جهت کنترل جمعیت گامارس های موجود در دریاچه رهاسازی می شود. وسعت حوضه آبریز دریاچه نئور 45 کیلومتر مربع بوده و از مراتع ییلاقی عشایر فندوقلو است.
دریاچه نئور در 48 کیلومتری جنوب شرقی اردبیل و در مسیر این شهر به خلخال واقع شده است. پس از در چهل کیلومتر از شهر اردبیل به سمت شهر خلخال به ده بودالالو می رسیم. کوهنوردی بهاره نئور به سوباتان یکی از برترین مسیرهای طبیعت گردی ایران برای عاشقان طبیعت ایران زمین است. یک جاده خاکی ناهموار و نیسان رو نیز وجود دارد که با گرم شدن هوا و کم شدن بارندگی ها، برای رفت و آمد بومیان و گردشگران از نئور به سوباتان و برعکس مورد استفاده قرار می گیرد. فصل تابستان به علت آب وهوای متبوع این منطقه نسبت به سایر نقاط کشور می تواند برترین فصل برای سفر به دریاچه نئور باشد. اگر نیز قصد پیمایش این مسیر را ندارید، می توانید در کنار دریاچه بمانید. در حال حاضر در کنار دریاچه، امکانات رفاهی و اقامتیِ خاصی وجود ندارد و اقامت فقط در چادر امکان پذیر است، ولی وسایل رفاهی در حد معمول وجود دارد.
منبع: کجارو / کجارو