ریاض و ابوظبی، مقصد بعدی اعتراضات مردمی

به گزارش کالارنا، بعد از اعتراضات مردم درعراق و لبنان حال این روزها شاهد اعتراضات خیابانی در کویت هستیم که اعتراض به فساد دامنگیر، صدها نفر کویتی را به میدان الاراده کشانده است. البته این گونه اعتراضات در کویت بی سابقه نیست.

ریاض و ابوظبی، مقصد بعدی اعتراضات مردمی

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، بعد از اعتراضات مردم درعراق و لبنان حال این روزها شاهد اعتراضات خیابانی در کویت هستیم که اعتراض به فساد دامنگیر، صدها نفر کویتی را به میدان الاراده کشانده است. البته این گونه اعتراضات در کویت بی سابقه نیست. چند سال پیش بود که تظاهرات گسترده ای به فساد مالی، بانکی و سیاسی موجود در مجلس کویت شکل گرفت؛ تظاهراتی که بیشتر تحلیلگران آن را نشانه ای از بیداری اسلامی (بهار عربی) توصیف کردند. هرچند تعدادی از کنندگان در اعتراض و حتی حمله به مجلس معترضان را همراهی کردند اما حکومت صباح احمد جابر الصباح، با انجام برخی سیاست ها طرح سوال کنندگان از فساد نخست وزیر (شیخ ناصر المحمد الصباح) را در مجلس وتو کرد تا این گونه فسادهای مالی و بانکی برای خانواده سلطنتی امری عادی به شمار آید.

امیر کویت در سال های اخیرا دچار کسالت و مریضی شده و اراده چندانی برای خدمت به جامعه خود ندارد و بیشتر اوقاتش را در خدمت رژیم آل سعود و فرمان های فرمایشی غرب صرف می کند؛ همچنین کنندگان مجلس این کشور که بیشتر انتخاب شده حکومت کویت هستند، اراده چندانی برای خدمت به مردم ندارند چرا که تعدادی از کنندگان واقعی مردم در سال های اخیر توسط دولت دستگیر و بازداشت شدند که می توان به حادثه سال 2011 در مجلس این کشور اشاره کرد که توسط مسلم البراک کننده جنجالی و سابق کویتی و دیگر شهروندان معترض صورت گرفت.

25 آبان 89 بود که ده ها تن از شهروندان کویتی به ساختمان مجلس این کشور هجوم بردند و خواستار استعفای نخست وزیر به دلیل فاش شدن رشوه گیری شماری از کنندگان مجلس این کشور شدند. برخی کنندگان که به افشای چنین فسادی دست زده بودند با دسیسه حاکمان وقت، دادگاهی و زندانی شدند که می توان به مبارک الوعلان، سالم النملان، فیصل المسلم، خالد الطاحوس و مسلم البراک کننده مردم این کشور در مجلس اشاره کرد که با پنج تن دیگر از شهروندان کویتی بازداشت شدند.

البراک از جمله این کنندگان بود که در حادثه سال 2011 در برابر معترضان سخنرانی کرد و گفت که فقط با استعفای شیخ ناصر سالن مجلس را ترک خواهد کرد. این کننده جنجالی سال 2015 به اتهام اهانت به امیر این کشور، به دو سال حبس محکوم شد.

اراده کویت

اما اکنون با گذشت چندین سال از آن تظاهرات ضد فساد و نادیده دریافت اعتراض های مردمی، بسیاری از کویتی ها احساس می کنند انتخابات مجلسی کاملاً فرمایشی و به نفع خاندان سلطنتی کویت است و جناح حاکم میل و عزمی مبنی بر مبارزه با فساد ندارد.این گونه است که کویت از

چهارشنبه شب گذشته صحنه تجمع مردمی در اعتراض به گسترش فساد در سازمان های دولتی این کشور و درخواست اجرای اصلاحات شده است.اما این بار تظاهرات مردمی به جای اینکه در محل مجلس کویت شکل گیرد، به سوی میدان اصلی کویت الاراده کشیده شده است.صدها کویتی بنا به دعوت صلاح الملا کننده سابق مجلس کویت با شعار دولت به دزدیدن پول مردم سرانجام دهد در میدان الاراده در پایتخت این کشور تجمع کردند. تظاهرات کنندگان با سر دادن شعارهایی خواستار برکناری مرزوق الغانم رئیس مجلس الامه شدند. گفته می شود تظاهرات کنندگان به دعوت صالح الملا کننده سابق مجلس امت کویت از طریق شبکه های اجتماعی پاسخ دادند و در اعتراضات شرکت کردند.

ناخرسندی از وضعیت فساد

صالح الملا در این باره به خبرنگاران گفت: این تظاهرات پیام مردمی و نشانه ابراز ناخرسندی ملت از وضعیت فساد و نبود امید است.احمد الدویهی یکی از تظاهرات کنندگان گفت: ما خواستار توقف غارت بیت المال هستیم. رویاها و خواسته های ما را به غارت بردند.پیشتر ناصر الدویله سیاستمدار کویتی و عضو سابق شورای مشورتی با انتقاد شدید از دولت افزود که دولت از دو سال پیش توازن و تعادل خود را از دست داده و مردم نیز از این اختلالی که دولت دچار آن شده، خسته شده اند.تعدادی از فعالان کویتی با ایجاد هشتگ #بس-مصخت در توئیتر خواستار اجرای اصلاحات در کشور به دنبال گسترش فساد در مجلس الامه شدند.کویتی ها همچنین مخالفت خود را با هر گونه تحمیل مالیات های جدید بر شهروندان اعلام کرده و گفتند که هر گونه تصمیمی در این باره مساوی با تظاهرات در خیابان ها خواهد بود.

ملت کویت، خسته از فساد

شیخه الجاسم نویسنده کویتی نیز در روزنامه القبس نوشت: هشتگ مصخت که صالح الملا، کننده سابق مجلس الامه ایجاد کرده به معنای آن است که ملت خسته شده و دیگر نمی توانند در برابر اوضاع نابسامان کشور سکوت کنند.از سوی دیگر محمد الحمیدی، فعال حقوق بشری اعلام کرد: تظاهرات کویتی ها با هدف رساندن پیام به مجلس امت و کابینه و مخالفت با فساد است. هیچ جریان سیاسی در پس این تظاهرات نیست و فقط مردمی هستند که مسائل مسکن، بهداشت و درمان و آموزش دارند و از فروش شرکت های دولتی و استیلای برخی بر بیت المال ناراضی هستند.این تظاهرات در حالی برگزار شد که دو جوان از طبقه موسوم به بِدون یا همان بدون تابعیتی های کویت به تازگی در اعتراض به اوضاع نابسامان بِدون ها در این کشور خودکشی کرده اند.

موسوی: ریاض و ابوظبی مقصد بعدی اعتراضات ضد فساد هستند

مرتضی موسوی خلخالی کارشناس جهان عرب در گفت وگو با خبرنگار روزنامه صبح نو با اشاره به تحولات اخیر کویت و گسترده شدن تظاهرات مردمی در این کشور عربی، بیان کرد: کویت سه میلیونی با داشتن منابع غنی نفت و همچنین عضویت در سازمان های مختلف جهانی (اوپک، اتحادیه عرب، غیر متعهدها، شورای همکاری خلیج فارس، سازمان کشورهای اسلامی) دارای برخی تبعیض ها در جامعه خود است که می توان بیشتر این تبعیضات را در قشر کارگران دید.

تبعیض در جامعه کویت

این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به حملات صدام حسین به کویت و سقوط کامل این کشور، یادآور شد: کویت در جنگ اخیر خلیج فارس، به صورت کامل در اشغال عراق در آمد و حتی برادر ناتنی صدام حسین به عنوان استاندار آن انتخاب شد؛ هرچند آمریکا مداخله کرد و صدام را بیرون کرد اما این کشور به پشتوانه نفت خود توانست دیناری که به طور کامل بی ارزش شده بود را دوباره جان تازه ای بدهد؛ حتی ثروت این کشور به حدی زیاد است که اکثر کویتی ها ماهانه حقوق و مزایا دریافت می کنند(1000 دینار). متاسفانه این گونه رفاه و خدمات شامل افرادی می شود که کویتی باشند و امتیازی به کسانی که در این کشور اقامت دارند یا از دیگر کشورها هستند، داده نمی شود.

مقصد بعدی اعتراضات

دیپلمات پیشین کشورمان در بحرین افزود: هر چند در قانون اساسی کویت جایگاهی برای دیگر ادیان و مذاهب این کشور در مجلس و دیگر دستگاه های دولتی این کشور دیده شده است اما فاصله خدماتی و تفاوت ها بسیار در میان آنها دیده می شود؛ این گونه است که تظاهراتی که در همسایگی آنها یعنی در بصره عراق مدتی است رخ داده به این کشور هم کشیده شد و این احتمال هم می رود که این موج از اعتراضات تبعیض آمیز به ریاض و حتی ابوظبی هم امتداد یابد، چرا که برخی تبعیض ها و تفاوت ها در بیشتر کشورهای حاشیه خلیج فارس دیده می شوند.

وی با اشاره به اینکه رهبران کویت مصون از اعتراض هستند، شرح داد: شاید نخست وزیر یا دستگاه سیاست خارجی کویت مورد انتقاد رسانه ها و اعتراضات مردمی قرار گیرند اما امیر کویت مصون از این تعرض است؛ همین نوع نگاه ها موجب شده است تا اختلاس، رشوه و تبعیض قومی بیشتر در این کشور دیده شود و کشوری که به ظاهر دارای دموکراسی است شاهد اعتراضات مردمی علیه فساد شود.

موسوی خلخالیدامه داد: متاسفانه خانواده سلطنتی کویت در راس امور این کشور هستند و ادارات دولتی و هیات حاکمه تحت نفوذ آنهاست و از این رانت به نفع خودشان سوءاستفاده می کنند، یعنی علاوه بر نفوذ در هیات حاکمه، در بورس نفت، بازار جواهرات و حتی فروش اتومبیل هم دخالت دارند و این تفاوت ها موجب برخی فسادهای گسترده در این کشور شده که صدای دیگر شهروندان کویتی را درآورده است.

عربستان و امارات در باتلاق جنگ یمن

این کارشناس مسائل امور منطقه با اشاره به اینکه اختلافات طبقاتی یک بلای بزرگی برای این کشور و سایر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است، گفت: این احتمال وجود دارد تا این گونه نارضایتی ها به عربستان و امارات هم کشیده شوند. اگر عربستان نتواند درخصوص جنگ یمن به سرانجامی دست یابد، باید شاهد جرقه ای در امور داخلی این کشور بود چرا که نارضایتی های عمومی در این باره زیاد شده است و مردم این کشور به بیشتر سیاست های بن سلمان معترض هستند. هر چند امارات در این میان خودش را از ائتلاف سعودی دور کرده است اما هزینه هایی که آنها برای خرید تجهیزات نظامی بر سر جنگ یمن داشتند، موجب خسارت های زیاد مالی و تجاری برای آنها شد که اعتراض برخی گروه های داخلی در ابوظبی را هم به دنبال داشت. امارات از آنجا که دارای حاکمان متعدد در جزایر 6 گانه خود است با فساد بیشتری که دارد، بیم آن وجود دارد که این موج از اعتراضات مردمی این جزایر شیخ نشین را هم در برگیرد.

بدون تابعیت ها

گفته می شود بخشی از معترضان کویت، بِدون ها یا همان بدون تابعیت ها هستند؛ آن دسته از شهروندان کویتی که به دلیل عدم اصالت کویتی فاقد هرگونه تابعیت، چه کویتی و چه غیر کویتی هستند و معمولا اجداد و پدران آن ها طی دهه های گذشته در کویت مستقر شده اند و دولت این کشور تا به الان، آن ها را به عنوان شهروند به رسمیت نمی شناسد.

دولت کویت، به این طبقه از جامعه خود نام های غیرکویتی، سپس بدون تابعیت و بعد از آن مقیم های غیرقانونی داده است. آمار دقیقی از جمعیت بدون تابعیت در کویت وجود ندارد ولی تخمین زده می شود بیش از صد هزار نفر بدون تابعیت باشند که علاوه بر این تعداد، شمار زیادی از آن ها در خارج از کویت به سرمی برند.

منبع : صبح نو

بازگشت به صفحه رسانه ها

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 10 دی 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: kalarena.com شناسه مطلب: 878

به "ریاض و ابوظبی، مقصد بعدی اعتراضات مردمی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ریاض و ابوظبی، مقصد بعدی اعتراضات مردمی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید