علت ریزش مو چیست؟

به گزارش کالارنا، علت ریزش مو در افراد مختلف، متفاوت است؛ عواملی مانند فشار های فیزیکی و عاطفی، افزایش سن، تغییرات هورمونی، کمبود پروتئین و بعضی از ویتامین ها و... می توانند باعث ریزش مو در مردان و زنان شوند. در بسیاری از موارد، بسته به علت، راه هایی برای درمان ریزش مو در مردان و زنان وجود دارد.

علت ریزش مو چیست؟

خبرنگاران | سرویس سلامت - این یک حقیقت است که مردان به علت الگوی طاسی، بیشتر از زنان در معرض ریزش مو قرار می گیرند. اما کاهش و نازک شدن مو نیز در میان زنان شایع است. این امر می تواند به دلایل ساده مانند کمبود ویتامین و یا به دلایل پیچیده تر مانند ابتلا به یک بیماری ایجاد شود. در بسیاری از موارد، بسته به علت، راه هایی برای درمان ریزش مو در مردان و زنان وجود دارد. در ادامه به معرفی عوامل شایع برای ریزش مو می پردازیم و بطور خلاصه به راهکارهایی برای جلوگیری از آن اشاره خواهیم کرد.

علت ریزش مو چیست؟

1. استرس و فشار فیزیکی

هر گونه فشار فیزیکی مانند جراحی، تصادف، بیماری و حتی آنفولانزا می توانند به طور موقت باعث ریزش مو شوند. این عوامل نوعی از ریزش مو به نام تلوژن افلوویوم را موجب می شوند. چرخه زندگی مو شامل سه مرحله است: مرحله رشد، مرحله استراحت و مرحله ریختن.

استرس و فشار شدید می تواند چرخه مو را تحت تأثیر قرار داده و مو ها را به سمت مرحله ریختن سوق دهد. معمولا سه تا شش ماه پس از شوک وارد شده، ریزش مو احساس خواهد شد.

چه کاری باید انجام داد: خبر خوب این است که به محض بهبود بدن، رشد مجدد مو آغاز خواهد شد.

2. بارداری

بارداری یک نوع استرس و فشار فیزیکی بوده که می تواند باعث ریزش مو شود. این نوع ریزش مو در واقع بیشتر پس از زایمان روی می دهد تا در دوران بارداری.

چه کاری باید انجام داد: این نوع ریزش مو طبیعی بوده و در عرض چند ماه، مو ها دوباره رشد خواهند کرد.

3. مصرف بیش از حد ویتامین A

مصرف بیش از حد مکمل ها یا دارو های حاوی ویتامین A می توانند باعث ریزش مو شوند.

چه کاری باید انجام داد: این شرایط برگشت پذیر است. بدین معنی که با قطع مصرف ویتامین A، رشد مو به حالت طبیعی برخواهد گشت.

4. کمبود پروتئین

اگر پروتئین کافی در رژیم غذایی وجود نداشته باشد، بدن با کاهش رشد مو، پروتئین ذخیره خواهد نمود. این حالت می تواند حدود دو تا سه ماه پس از کاهش مصرف پروتئین روی دهد.

چه کاری باید انجام داد: منابع زیادی برای مصرف پروتئین وجود دارند. مانند ماهی، گوشت و تخم مرغ.

5. الگوی طاسی مردانه

در بیشتر مردان علت ریزش مو الگوی طاسی مردانه است. بطوری که از هر سه نفر، دو نفر از آن ها تا سن 60 سالگی، به علت الگوی طاسی، دچار ریزش مو می شوند. این نوع از ریزش مو که ناشی از ترکیب بعضی ژن ها و هورمون های جنسی مردانه است، معمولا یک الگوی خاصی را دنبال می نمایند که در آن، مو ها در شقیقه ها کاهش پیدا نموده و موی بالای پیشانی به شکل M درخواهد آمد.

چه کاری باید انجام داد: می توان از کرم های موضعی مانند ماینوکسیدیل و دارو های خوراکی مانند فیناستراید برای کاهش ریزش مو و حتی رشد مجدد آن ها استفاده کرد. علاوه بر این، بعضی افراد ممکن است پیوند و کاشت مو را انتخاب نمایند.

6. وراثت

آندروژنیک یا آلوپسی آندروژنیک، اساسا نوع زنانه از الگوی طاسی مردانه است. بر خلاف مردان، موی بالای پیشانی زنان کاهش پیدا نخواهد نمود، در عوض، مو های آن ها بسیار نازک خواهند شد.

چه کاری باید انجام داد: مانند مردان، زنان نیز می توانند از کرم های موضعی مانند ماینوکسیدیل استفاده نمایند.

7. هورمون های زنانه

همان طور که هورمون های بارداری می توانند باعث ریزش مو شوند، قطع مصرف قرص های ضد بارداری نیز می تواند باعث تلوژن افلوویوم شده و اگر سابقه خانوادگی داشته باشید، احتمال ریزش مو بیشتر خواهد بود. تغییرات هورمونی در زمان یائسگی نیز می تواند علت ریزش مو در زنان باشد. در این حالت، گیرنده های آندروژن (هورمون مردانه) بر روی پوست سر فعال شده، فولیکول های مو به حداقل رسیده و ریزش مو آغاز خواهد شد.

چه کاری باید انجام داد: به جای مصرف قرص های ضد بارداری می توان از دیگر روش های جلوگیری استفاده کرد.

8. استرس و فشار احساسی

احتمال ریزش مو در فشار احساسی کمتر از فشار فیزیکی است. به عنوان مثال در زمان طلاق، پس از مرگ یک عزیز و یا مراقبت از والدین پیر. با این حال، اغلب استرس های احساسی، ریزش مو را تسریع نمی نمایند. در واقع می توان گفت، آن ها باعث تشدید مسائل قبلی می شوند.

چه کاری باید انجام داد: با کاهش استرس و اضطراب، رشد مو به حالت اولیه برخواهد گشت.

9. کم خونی

تقریبا از هر 10 نفر زن که سن آن ها بین 20 تا 49 سال باشد، یک نفر به کم خونی ناشی از کمبود آهن مبتلاست. این نوع کم خونی می تواند علت ریزش مو در افراد مبتلا به فقر آهن باشد.

چه کاری باید انجاد داد: استفاده از مکمل آهن می تواند این مشکل را برطرف کند. علاوه بر ریزش مو، دیگر علائم کم خونی عبارتند از خستگی، سردرد، سرگیجه، رنگ پریدگی پوست و سرد شدن دست ها و پاها.

10. کم کاری غده تیروئید

غده تیروئید با فراوری هورمون، نقش مهمی در سوخت و ساز بدن و همچنین رشد دارد. زمانی که این هورمون به اندازه کافی فراوری نشود، می تواند باعث ریزش مو شود. بنابراین اگر به یکباره دچار ریزش مو شدید و علائم دیگری نظیر کم شدن حافظه یا افزایش وزن را تجربه کردید، محتمل است که به کم کاری تیروئید مبتلا شده باشید.

چه کاری باید انجام داد: مصرف دارو های تیروئید می توانند به برطرف این مشکل یاری نمایند. زمانی که سطح تیروئید به حالت طبیعی باز شود، رشد مو ها نیز طبیعی خواهند شد.

11. کمبود ویتامین B

سطح پایین ویتامین B می تواند دیگر علت ریزش مو در بسیاری از افراد باشد. افرادی که به یکباره مصرف برنج را قطع می نمایند، بیشتر در خطر ابتلا به این عارضه قرار می گیرند. در واقع با قطع مصرف برنج، منبع مهمی از ویتامین B از دست داده می شود.

چه کاری باید انجام داد: با مصرف مکمل و تغییر در رژیم غذایی می توان این مشکل را برطرف کرد. ویتامین B طبیعی را می توان در ماهی، گوشت، سبزیجات نشاسته دار و میوه ها (غیر از مرکبات) پیدا کرد. به طور کلی، مصرف میوه ها و سبزیجات و همچنین پروتئین های کم چرب و چربی های خوب مانند آووکادو و آجیل برای سلامت مو مفید هستند.

12. ریزش مو مرتبط با خودایمنی

به این نوع ریزش، آلوپسی آره آتا گفته می شود که اساسا ناشی از فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی است. در این حالت، سیستم ایمنی، مو را به اشتباه مورد هدف قرار می دهد.

چه کاری باید انجام داد: استفاده از دارو های استروئیدی می توانند به درمان آلوپسی آره آتا یاری نمایند. دیگر دارو ها مانند ماینوکسیدیل نیز می توانند موثر باشند. هرچند، در این شرایط، ممکن است مو ها رشد نموده و دوباره بریزند.

13. کاهش وزن شدید

در بعضی از افراد، علت ریزش مو می تواند کاهش وزن شدید و ناگهانی باشد. کاهش وزن ناگهانی، نوعی فشار جسمانی بوده که می تواند موجب نازک شدن مو شود. ریزش مو به همراه کاهش قابل توجه وزن ممکن است نشانه ای از اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی باشد.

چه کاری باید انجام داد: به نظر می رسد که کاهش وزن ناگهانی به بدن فشار وارد می نماید. در این شرایط، ممکن است تا 6 ماه ریزش مو داشته باشید و سپس، رشد مو به حالت طبیعی برشود.

14. شیمی درمانی

متاسفانه بعضی از دارو های شیمی درمانی موجب ریزش مو می شوند.

چه کاری باید انجام داد: زمانی که شیمی درمانی متوقف شود، مو ها دوباره رشد خواهند کرد. هرچند، ممکن است بافت یا رنگ آن ها تغییر کند.

15. سندرم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نوعی اختلال هورمونی است. افزایش آندروژن می تواند به کیست تخمدان، افزایش وزن، افزایش احتمال ابتلا به دیابت، تغییرات قاعدگی، ناباروری و همچنین نازک شدن مو منجر شود. از آنجایی که در این بیماری، هورمون های مردانه بیش از حد فعال شده اند، ممکن است، زنان دچار افزایش رشد مو در صورت و بدن شوند.

چه کاری باید انجام داد: درمان این سندرم می تواند عدم تعادل هورمون را اصلاح نموده و بعضی از این تغییرات را متوقف کند. با رژیم غذایی مناسب، ورزش و مصرف قرص های ضد بارداری می توان به درمان این سندرم یاری کرد.

16. دارو های ضد افسردگی، رقیق نماینده های خون و دیگر موارد

مصرف بعضی از دارو های رقیق نماینده خون و دارو های فشار خون می توانند علت ریزش مو باشند. دیگر دارو ها عبارتند از متوترکسات (برای درمان بیماری های روماتیسمی و بعضی از بیماری های پوستی)، لیتیوم (برای اختلال دوقطبی)، دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی از جمله ایبوپروفن و بعضی دارو های ضد افسردگی.

چه کاری باید انجام داد: در صورت امکان، از پزشک خود بخواهید که نوع یا مقدار دارو ها را تغییر دهد.

17. آرایش و مدل های مو

استفاده از آرایش و مدل های موی مختلف در طی سال ها می توانند باعث ریزش مو شوند. به عنوان مثال بافتن مو، فر کردن یا صاف کردن مو با مواد شیمیایی و حرارت دادن موها. از آنجایی که این شیوه ها، می توانند به ریشه مو آسیب برسانند، در نتیجه ممکن است مو های شما دیگر رشد ننمایند.

چه کاری باید انجام داد: علاوه بر اجتناب از این روش ها، بهتر است که بعد از استفاده از شامپو، از نرم نماینده بهره ببرید. بگذارید مو های تان به طور طبیعی خشک شوند و از ابزار های حرارتی بیش از یک بار در هفته استفاده نکنید.

18. وسواس کندن مو

وسواس کندن مو یکی از اختلالات کنترل تکانه ای است که موجب می شود افراد، بی اختیار مو های خود را بنمایند. این وسواس معمولا قبل از سن 17 سالگی آغاز شده و در زنان بیش از مردان شایع است.

چه کاری باید انجام داد: بعضی از دارو های ضد افسردگی ممکن است به این حالت یاری نمایند. همچنین، روش های تغییر و اصلاح رفتار نیز می توانند موثر باشند.

19. سن

زنان با ورود به دهه 50 تا 60 سالگی، ممکن است دچار ریزش یا نازکی مو شوند. متخصصان علت این امر را هنوز نمی دانند.

چه کاری باید انجام داد: کارشناسان برای این شرایط درمان خاصی را توصیه نمی نمایند. زنان می توانند از روسری یا کلاه گیس برای پوشاندن نقاط خالی شده سر استفاده نمایند.

20. استروئید آنابولیک

مصرف استروئید آنابولیک می تواند موجب ریزش مو شود. این مواد تاثیری مشابه مانند بیماری تخمدان پلی کیستیک بر روی بدن دارند.

چه کاری باید انجام داد: پس از قطع دارو، رشد مو به حالت طبیعی بر خواهد گشت.

برگرفته از: health.com

منبع: setare.com
انتشار: 8 اسفند 1399 بروزرسانی: 8 اسفند 1399 گردآورنده: kalarena.com شناسه مطلب: 1726

به "علت ریزش مو چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علت ریزش مو چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید