مقایسه روغن های رایج

به گزارش کالارنا، اگر سری به فروشگاه های زنجیره ای یا سوپرمارکت ها بزنید، قفسه هایی را پر از روغن های نباتی جامد، مایع، سرخ کردنی و مخصوص سالاد خواهید یافت و احتمالا سرگردان خواهید ماند که کدام روغن بهتر است، کدام برای سیب زمینی سرخ کردن مناسب تر است، کدام برای پخت و پز؟ روغن عامل مهمی در از دست دادن تناسب اندام و ابتلا به

مقایسه روغن های رایج

مقایسه روغن های رایج

دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی

اگر سری به فروشگاه های زنجیره ای یا سوپرمارکت ها بزنید، قفسه هایی را پر از روغن های نباتی جامد، مایع، سرخ کردنی و مخصوص سالاد خواهید یافت و احتمالا سرگردان خواهید ماند که کدام روغن بهتر است، کدام برای سیب زمینی سرخ کردن مناسب تر است، کدام برای پخت و پز؟ روغن عامل مهمی در از دست دادن تناسب اندام و ابتلا به بیماری های قلبی عروقی است. دانستن اینکه چربی کدام یک از خوراکی ها خوب است و چربی کدام خوراکی ها مضر، به نفع سلامت و تناسب اندام شماست.

در سس هایی که برای تهیه انواع ساندویچ ، پیتزا و حتی کباب ترکی استفاده می شوند، گاهی از روغن های هیدروژنه نباتی استفاده می گردد که در صنایع غذایی هنگام فراوریشان، ساختار تازه ای از اسیدهای چرب به نام ایزومر ترانس در آنها ایجاد می گردد که بسیار خطرناک است. اگر شما روی قوطی روغن ها را نگاه نموده باشید، درصد این ایزومر روی هر قوطی درج شده است. این چربی ترانس برای بدن بسیار مضر بوده و باعث افزایش چربی های بد خون، رسوب چربی در رگ ها و در نهایت ابتلا به بیماری قلبی می گردد. اگر شما حتی گوشت را به برترین و سالم ترین روش طبخ آن یعنی آب پز کردن تهیه کنید ولی روی آن سسی بریزید که در آن از چربی هیدروژنه شده نباتی استفاده شده باشد، اصلا غذای سالمی را میل نخواهید کرد.

لبنیات پرچرب و گوشت ران

در میان روغن های هیدروژنه شده نباتی، دو اسید چرب اشباع خطرناک وجود دارد به نام های اسید مرسیتیک و اسید پالمتیک که به ترتیب 14 کربنه و 16 کربنه هستند و اگر شما گوشت قرمز و چربی لبنیات را میل کنید، می توانید مطمئن باشید که این دو چربی به بدن شما وارد شده اند و با مصرف زیاد این دو گروه غذایی یعنی گوشت قرمز و لبنیات احتمالا دچار افزایش چربی خون می شوید. البته گوشت قرمز هم انواع گوناگونی دارد و بخش های مختلف آن چربی متفاوتی دارند؛ مثلا گوشت قرمز مغز ران چربی کمتری دارد ولی گوشت ران چربی بالایی دارد. هر قدر چربی گوشت قرمز بیشتر باشد خطرناک تر است، بنابراین باید در مصرف آن معتدل بود. همین طور اگر شما هوادار خوردن ماست و یا شیر پرچرب هستید باید بدانید که درصد چربی و میزان این دو اسید چرب خطرناک در آنها زیاد است و به همین خاطر توصیه می کنیم که لبنیات کم چرب بخورید. مصرف طولانی مدت این مواد باعث سرطان پروستات در آقایان و سرطان آندومتر (دیواره رحم) در خانم ها می گردد ولی مصرف گوشت قرمز را قطع نکنید چون منبع روی و آهن است، پس سعی کنید آن را کباب نموده و یا در اندکی روغن مایع تفت بدهید، به خصوص اگر کم خون هستید.

روغن کرمانشاهی

روغن هایی که اسید چرب غالب آنها اسید استاریک است، اگر متعادل مصرف شوند اصلا اثر نامطلوبی روی چربی خون نمی گذارند. مهم ترین منبع این نوع روغن ها، روغن کرمانشاهی یا همان روغن حیوانی است که خیلی سالم تر از چربی گوشت و لبنیات است و شاید به همین خاطر است که قدیمی ترها به تغذیه با این نوع روغن خو گرفته اند و آن را سالم تر از روغن های کارخانه ای امروزی می دانند.

روغن زیتون از همه کم خطرتر است

روغن زیتون یکی از برترین روغن هایی است که شما می توانید جایگزین روغن مصرفی منزل تان کنید. نه تنها مصرف متعادل این روغن می تواند کلسترول خون را کاهش دهد بلکه می تواند LDL را هم پایین آورد. امروزه در تمام کشورهای پیشرفته جهان (به خصوص حاشیه دریای مدیترانه) روغن غالبی که در خانواده مصرف می گردد، روغن زیتون است و این روغن را در تمام جهان به اسم برترین روغن خوراکی می شناسند.

روغن ماهی علیه چربی خون

مصرف متعادل روغن ماهی، تری گلیسیرید را کاهش می دهد؛ مثلا در کسانی که دچار افزایش تری گلیسیرید خون هستند و یا افرادی که دیابت نوع II دارند و معمولا تری گلیسیرید خون شان بالا است، مصرف روغن ماهی باعث کاهش این چربی مضر می گردد. به این افراد توصیه می کنیم گوشت را با گوشت ماهی تازه جایگزین نمایند، البته همه افراد بهتر است گوشت ماهی را بیشتر مصرف نمایند.

روغن ذرت، سویا و آفتابگردان

روغن ذرت، سویا، آفتابگردان و کانولا، ذاتا روغن مایع اند ولی چون در کارخانه های مواد غذایی اگر جامد باشند فسادپذیری شان کم شده و بسته بندی و حمل شان آسان تر است، آنها را به شکل جامد در می آورند و این کار را با هیدروژنه کردن آنها انجام می دهند و این تبدیل باعث فراوری ایزومر ترانس می گردد که بسیار خطرناک است و کلسترول بد خون یعنی LDL را بالا برده و کلسترول خوب خون را کاهش می دهد. پس این روغن ها به صورت مایع شان قابل قبول اند و بهتر است به این شکل به مصرف برسند ولی اگر به شکل جامد در آیند، در این صورت چون حاوی اسید چرب ترانس شده اند، چندان سالم نخواهند بود.

منبع:www.salamat.com

منبع: راسخون
انتشار: 5 مهر 1400 بروزرسانی: 5 مهر 1400 گردآورنده: kalarena.com شناسه مطلب: 2071

به "مقایسه روغن های رایج" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مقایسه روغن های رایج"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید