8 کتاب طنز ایرانی و خارجی برای اینکه از خنده روده بر شوید!

به گزارش کالارنا، در این مطلب 4 کتاب طنز ایرانی و 4 کتاب طنز خارجی را معرفی می کنیم که می توانند اوقات فراغت بهاری شما را با خنده همراه کنند. البته داستان های طنز عموما علاوه بر خنداندن مخاطب، موضوعی عمیق را مطرح می کنند.

8 کتاب طنز ایرانی و خارجی برای اینکه از خنده روده بر شوید!

طنز در جهان همیشه جایگاه خاص خودش را دارد. از مشهورترین طنزنویسان جهانی می توان به جرج اورول و مارک تواین اشاره کرد.

طنز نویسی در ایران هم سابقه ای طولانی دارد. عبید زاکانی منظومه مشهور موش و گربه را سرود و شکل نثر طنز معاصر با علی اکبر خان دهخدا شروع شد و ادامه پیدا کرد. در زمان معاصر هم طنزنویسان برجسته ای از جمله هوشنگ مرادی کرمانی در حال فعالیت هستند.

4 کتاب طنز ایرانی

1. ته خیار

ته خیار مجموعه داستانی طنز، نوشته هوشنگ مرادی کرمانی است. بیشتر ما هوشنگ مرادی کرمانی را با قصه های مجید و مهمان مامان می شناسیم. کتاب ته خیار مجموعه ای از سی داستان است که خود نویسنده به آن ها زهرخند می گوید. همانند سایر کتاب های مرادی کرمانی، این کتاب هم درون مایه ای اجتماعی دارد و با زبانی طنز به موضوعات موجود در زندگی از جمله مرگ، زندگی، پیری، بی پولی و… می پردازد. این کتاب گروه سنی خاصی ندارد، همان طور که خود هوشنگ مرادی عنوان می کند: من موقع نوشتن، مخاطب خود را مشخص نمی کنم. درست مثل سبزی فروشی که مشخص نمی کند خیار را در اختیار چه کسی و با چه ویژگی هایی قرار دهد. همه می توانند از آن استفاده کنند.

داستان هایی که در کتاب ته خیار می خوانیم به این ترتیب است: ته خیار، خندان خندان، قالیچه سبک، میان باد و ابر، کیف آویزان، کار و بار عروسک ها، گرفتاری و التماس، درختو، دعوا نکنیم، گوجه فرنگی و گیتار، بچه های پرنده، تا پیچ کوچه، شکوفه بهاری، میخ مهرورزی، جوش مزن، همه پیاده می شویم، دهل و لگن، چشمی در هوای گریه، پیشرفت یتیمان، بچه خوابیده، ما شام نمی خوریم، بازگشت، غبغب، آرایشگر، نقل فندقی، قندیل، قلنبه قلنبه، جهان، مورچه بیابان و چغندر.

در قسمتی از داستان بچه های پرنده از کتاب ته خیار می خوانیم:

2. دایی جان ناپلئون

خدایا، نکند عاشق لیلی شده ام. این جملات را کسی می گوید که شخصیت راوی دایی جان ناپلئون است؛ کسی که در یک خانواده بزرگ، تحت سلطه مردسالارانه و پارانوئیدی، دایی جان ناپلئون به سر می برد.

ایرج پزشکزاد ماهرانه در این کتاب بازنمایی از افکار ایرانیان آن زمان به تصویر کشیده است. سه خانواده ایرانی در سال 1318 که زیر سلطه دایی جان ناپلئون هستند و همه آن ها دچار این توهم اند که همه چیز زیر سر انگلیسی هاست. در این میان عشق راوی داستان به دخترعمویش، لیلی، ماجرای جدیدی برای این خانواده ها رقم می زند. مجموعه ای تلویزیونی به همین نام در ایران به کارگردانی ناصر تقوایی ساخته شد و محبوبیت زیادی پیدا کرد.

در قسمتی از کتاب طنز دایی جان ناپلئون می خوانیم:

3. قصه های امیرعلی

قصه های امیر علی نوشته امیرعلی نبویان است. این نویسنده ، گوینده و بازیگر جوان قصه های امیرعلی را در چهار جلد متشکل از 28 داستان، منتشر کرده است. کتاب قصه های امیرعلی در رادیو هفت به گویندگی خود امیرعلی نبویان پخش می شد و به دلیل استقبال مردم به چاپ رسید.

قصه های امیرعلی شرح جوانی به نام امیرعلی است و نشانی از خود نویسنده دارد که به تازگی در رشته مهندسی برق قبول شده است و خاطرات خود را در قالبی طنز بیان می کند. او درباره ماجراهای این کتاب می گوید: این قصه ها، شکر خدا، اتوبیوگرافی (خودزندگی نامه) نیستند و تمامش ساخته این ذهن مشوش ژولیده است.

سادگی این کتاب باعث شده است برای نوجوانان انتخاب مناسبی باشد، در عین حال برای بزرگسالان هم جذابیت ویژه ای دارد. در خلال ماجراهای طنز امیرعلی، به گره گشایی از معضلات اجتماعی پرداخته می شود.

در قسمتی از کتاب طنز قصه های امیرعلی می خوانیم:

4. دموکراسی یا دموقراضه

کتاب دموکراسی یا دموقراضه نوشته سید مهدی شجاعی است. این کتاب در چهارده فصل نوشته شده است که شرح کشوری به نام غربستان است و ماجرای حکم رانی در این کشور. پادشاه کشور که ممول نام دارد، وصیت می کند که بعد از مرگش یکی از پسرانش به انتخاب مردم به مدت دو سال حاکم کشور شود. بعد از فوت ممول به آرای مردمی یکی از پسران او برای حکمرانی انتخاب می شود. او 25 پسر دارد اما چون یکی از پسرها ناقص است، از چرخه انتخابات حذف می شود. در نهایت بعد از اینکه هر 24 پسر بی کفایتی خود را نشان می دهند به پسر 25 می رسند و چون اسم تمام پسرها با دمو شروع می شود، به این پادشاه دموقراضه می گویند. دموقراضه رویکرد جدیدی از دموکراسی را در این کشور عرضه می کند.

در قسمتی از کتاب طنز دموکراسی یا دموقراضه می خوانیم:

4 کتاب طنز خارجی

1. دیوانه ای بالای بام

کتاب دیوانه ای بالای بام نوشته عزیز نسین، نویسنده طنز پرداز اهل ترکیه است. این کتاب مجموعه ای از بین بهترین داستان های عزیز نسین است که مترجم آن، ارسلان فصیحی انتخاب کرده است.

دیوانه ای بالای بام شامل 23 داستان طنز است که اسم کتاب از یکی از همین داستان ها گرفته شده است. عزیز نسین یکی از بهترین های حوزه طنز اجتماعی است که داستان های او برای همه سنین جذاب است و در روزهای عید می توانید از مطالعه داستان هایش لذت ببرید.

  • زندگی نامه و کتاب های عزیز نسین

در قسمتی از کتاب دیوانه ای بالای بام با ترجمه ارسلان فصیحی را بخوانیم:

2. مغازه خودکشی

آیا در زندگی شکست خورده اید؟ حداقل مرگ موفقیت آمیزی داشته باشید. این جمله، شعار مغازه ی خودکشی است، مغازه ای که انواع وسایل و آلات خودکشی می فروشد. این کتاب طنز نوشته ژان تولی است.

در زندگی مدرن قرن بیست و یکم خیلی از مردم شادی را فراموش کرده اند. به واسطه این روحیات کسب و کار مغازه خودکشی حسابی رو به راه است. این مغازه برای نسل ها توسط خانواده تواچ اداره می شود و انواع مختلفی از راه های جالب برای انتها دادن به زندگی را ارائه می دهد، متناسب با هر بودجه ای که خریدار داشته باشد. خانواده تواچ با افتخار از خدمات بیمارگونه ای که ارائه می دهند، پیش می فرایند تا اینکه کوچکترین عضو خانواده تهدیدی بزرگ برای کسب و کار خانوادگی آن ها محسوب می شود. فرزند کوچک خانواده به نام آلن سلاحی دارد که موجب نگرانی آن ها می شود؛ سلاح عشق به زندگی.

در کتاب مغازه خودکشی اسم تمام شخصیت ها بر اساس افراد مشهوری است که با خودکشی به جان خود انتها داده اند. این کتاب نمونه ای از یک طنز سیاه است که با مرگ شوخی می کند و او را موشکافی می کند. فضای داستان پر از استعاره ها و کنایه های خنده دار است، از کیک تولدی که به شکل تابوت است تا شب خوش گفتن خانواده تواچ که به این جمله ختم می شود: کابوس های وحشتناک ببینی

در قسمتی از کتاب مغازه خودکشی می خوانیم:

3. مادربزرگت رو از اینجا ببر

مادربزرگت رو از اینجا ببر کتابی نوشته طنزپرداز معروف آمریکایی دیوید سداریس است. این کتاب مجموعه ای از چند داستان مجزا است که در نهایت یک قصه کلی را روایت می کند. اسم این کتاب برگرفته شده از یکی از داستان های همین کتاب است. این داستان زندگی مادربزرگ پدری راوی است که زندگی فلاکت باری دارند و به قول راوی زندگی سگشان به کودکی پدرش شرف داشته است.

در این کتاب دیوید از خاطرات خودش هم کمک می گیرد. او که در اصل اهل یونان است مادربزرگ را از خانواده مهاجران یونانی معرفی می کند که بعد از این همه سال زندگی مهاجرت هنوز انگلیسی را خوب حرف نمی زند و عروسش را اون دختره صدا می کند.

این مجومه داستان طنز روایتی ساده و دوست داشتنی دارد و با ترجمه خوب پیمان خاکسار، روایت های شیرینی را در خاطر آدمی ثبت می کند.

در قسمتی از کتاب مادربزرگت رو از اینجا ببر می خوانیم:

4. اتحادیه ابلهان

ایگنیشس قهرمان کتاب اتحادیه ابلهان نوشته جان کندی تول است. ایگنیشس 30 ساله در خانه با مادرش در نیواورلئان زندگی می کند و در جامعه ای زندگی می کند که دورویی بر تمام مسائل حاکم است. ایگنیشس خیلی رک و صریح است و در هدایت کردن جامعه اش ناتوان است ولی همیشه فکر می کند می تواند به تنهایی کشور را نجات دهد.

این کتاب پر از گفت و گوهای طنز است که موقعیت های خنده داری پیش می آورد. یکی از اتفاقات جالب حول محور این کتاب سرنوشت نویسنده آن است. جان کندی تول وقتی این کتاب را به یازده انتشاراتی می دهد و کسی چاپش نمی کند، دست به خودکشی می زند و چند سال بعد این کتاب به جایزه های ادبی زیادی دست پیدا می کند.

در قسمتی از کتاب اتحادیه ابهان می خوانیم:

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 1 اردیبهشت 1400 بروزرسانی: 1 اردیبهشت 1400 گردآورنده: kalarena.com شناسه مطلب: 1835

به "8 کتاب طنز ایرانی و خارجی برای اینکه از خنده روده بر شوید!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "8 کتاب طنز ایرانی و خارجی برای اینکه از خنده روده بر شوید!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید